Orthopedagogische Psychologische Praktijk Heeroma biedt professionele hulp maat voor kind en ouders bij opvoedings-, leer- en gedragsproblemen.
Het leven van kinderen kan soms woelig zijn en problemen bij kinderen en jongeren kunnen zich manifesteren in verschillende vormen. Soms zijn er uitdagingen in de ontwikkeling van het kind zelf, terwijl andere situaties worden beïnvloed door externe factoren, zoals problemen binnen het gezin, echtscheiding, ziekte, psychische problemen of verslaving. Daarnaast kunnen kinderen zich onveilig voelen op school als gevolg van leerproblemen of pestgedrag, waardoor hun welzijn en leerprestaties worden belemmerd.
In de hedendaagse samenleving worden kinderen vaak blootgesteld aan hoge verwachtingen en druk om te presteren, wat kan leiden tot overweldiging en stress. Veel kinderen ervaren een overvloed aan prikkels waar ze moeilijk mee kunnen omgaan, wat zich kan uiten in gedragsproblemen, concentratieproblemen of emotionele instabiliteit.
Wanneer ouders merken dat hun kinderen worstelen, kan het voor hen moeilijk zijn om de oorzaak van het probleem te achterhalen. Het gedrag van het kind kan een indicator zijn van innerlijke onrust, maar het kan een uitdaging zijn om de onderliggende oorzaken te identificeren. Sommige kinderen trekken zich terug en worden stil, terwijl anderen juist moeilijk en uitdagend gedrag vertonen als reactie op interne of externe stressoren.
In dergelijke situaties is het fijn om professionele hulp bij de opvoeding of begeleiding van kinderen en jongeren te krijgen. OPPH kijkt met een holistische, brede, open blik naar het kind, de omgeving en andere externe factoren. Elk kind en iedere situatie is uniek: de praktijk biedt daarom diagnostiek en behandeling op maat. Zo nodig werkt OPPH, in overleg met cliënten, samen met scholen en andere hulpverleners.
De praktijk streeft ernaar om gezinnen te ondersteunen bij het overwinnen van uitdagingen en het creëren van een positieve en gezonde gezinsdynamiek.
Neem contact op met de praktijk voor meer informatie of om een afspraak te maken.
Voor welke opvoedings-, leer- en gedragsproblemen?
OPPH is een kleinschalige praktijk en biedt professionele hulp bij opvoedings-, leer- en gedragsproblemen aan kinderen, jongeren (tieners, pubers, jongvolwassenen) en ouders. De praktijk richt zich op een breed scala aan opvoedings-, leer- en gedragsproblemen, waaronder:
- Problemen thuis en/of op school: snel boos worden, opstandig gedrag vertonen, moeite met het maken van vrienden, pesten of gepest worden, onzekerheid, angst, somberheid, gevoeligheid/sensitiviteit, een negatief zelfbeeld, faalangst, extreme verlegenheid, meerbegaafdheid of hoogbegaafdheid, concentratieproblemen, werkhoudingsproblemen of andere gedragsproblemen.
- Uitdagingen in de opvoeding: slaapproblemen, eetproblemen, niet luisteren, ruzies, hechtingsproblematiek, communicatieproblemen, een gevoel van onmacht bij het opvoeden, emotieregulatie problemen van ouders.
- Onbegrepen lichamelijke klachten zonder medische oorzaak: moeheid, buikpijn, hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid.
- Ontwikkelingsproblemen: ADD, ADHD, stoornissen binnen het autistisch spectrum (autisme, ASS), non-verbale leerstoornis (NLD).
- Trauma en problemen met traumaverwerking bij kinderen en volwassenen, ook bij trauma’s in de baby- en peutertijd: ziekte, overlijden, echtscheiding, pesten en cyberpesten, verhuizing, een ongeluk, medische handelingen, sexting en andere seksueel grensoverschrijdende ervaringen.
De praktijk gelooft dat ouderbetrokkenheid essentieel is voor het succes van de behandeling, en streven ernaar om een veilige en ondersteunende omgeving te bieden waarin gezinnen kunnen groeien en bloeien. OPPH betrekt ouders van kinderen/jongeren tot 16 jaar bij het traject. Bij jongeren ouder dan 16 jaar vindt de praktijk het ook belangrijk om ouders te betrekken in de behandeling, de jongere moet hier wettelijk gezien dan wel toestemming voor geven.
Aanbod OPPH
Diagnostisch onderzoek bij opvoedings-, leer- en gedragsproblemen
Extra onderzoek om de mogelijke oorzaak van een probleem te vinden kan nodig zijn. Dit onderzoek kan bestaan uit bijvoorbeeld: vragenlijsten, intelligentie onderzoek, onderzoek naar de informatieverwerking of persoonlijkheidsonderzoek. Soms zijn observaties thuis en/of op school of op de speelzaal (na toestemming van ouders en jongere) nodig. Tijdens het (psycho-)diagnostisch onderzoek kijkt de praktijk naar sterke en zwakke kanten van een kind en zijn/haar omgeving: wat zijn factoren die problemen beïnvloeden, wat zijn compenserende factoren, wat zijn positieve factoren. OPPH deelt de uitkomsten van het onderzoek met de ouders en, afhankelijk van de leeftijd, met het kind in een adviesgesprek. Indien gewenst wordt dit ook gedeeld worden in een schriftelijk verslag. De praktijk deelt de uitkomsten alleen met toestemming van cliënten met derden.
Professionele hulp, behandeling en begeleiding
OPPH biedt professionele hulp bij hulp bij opvoedings-, leer- en gedragsproblemen. Binnen de praktijk is maatwerk belangrijk, immers ieder kind en ieder gezin is weer anders. Samen kijken we naar wat past bij het kind of de jongere, het gezin en de problemen die spelen. Individuele en gezinsgerichte therapieën zijn beide mogelijk om kinderen en ouders te ondersteunen bij het omgaan met uitdagingen en het ontwikkelen van effectieve coping-strategieën.
De duur van de behandeling kan variëren van enkele sessies tot een langer traject, afhankelijk van de problematiek die speelt. OPPH werkt zo nodig, in overleg, samen met scholen en andere hulpverleners. Afhankelijk van de problemen vindt er begeleiding van het kind, ouder(s) en/of de leerkracht/docent plaats.
OPPH gebruikt diverse behandelmethoden, waaronder:
- EMDR
- cognitieve gedragstherapie (CGT)
- ondersteunende en inzicht gevende therapie
- oplossingsgerichte therapie
- creatieve therapie en speltherapie
- ontspanningsoefeningen en mindfulness technieken
- dagdroomtherapie (symbooldrama)
- psycho-educatie
- ouderbegeleiding
- e-Health
Praktisch
Tijden & locatie
De meeste afspraken vinden onder schooltijd plaats.
De afspraken kunnen op de praktijk in Houten (provincie Utrecht) plaatsvinden. Deze is gesitueerd op 5 minuten loopafstand van NS station Houten Castellum en op ongeveer 7 minuten rijden van de A27. Daarnaast kunnen oudergesprekken soms ook online plaatsvinden.
Voor contactinformatie en aanmelden, klik hier.
Vergoedingen
OPPH biedt particuliere zorg waarbij ouders zelf het traject betalen, bijvoorbeeld als ouders het traject niet via de gemeente willen laten lopen of wanneer er geen vergoeding vanuit de gemeente mogelijk is.
OPPH heeft een contract voor basis GGZ jeugd tot 18 jaar met de regio Lekstroom voor vergoede zorg conform de voorwaarden van de gemeenten.
Voor meer informatie over vergoedingen en tarieven, klik hier.