Wat is supervisie?
Supervisie is een leerproces waarin wordt ingegaan op de persoonlijke leervragen die iemand heeft met betrekking op haar/zijn werk. Het richt zich op de combinatie van persoonlijke, praktische en theoretische aspecten als professional. Er wordt gereflecteerd door gebruik te maken van concrete voorbeelden en werkervaringen. Supervisie valt onder deskundigheidsbevordering voor professionals en is bij diverse beroepsgroepen een onderdeel van de (her)registratie.
Het doel van supervisie is:
- inzicht krijgen in je handelen en de keuzes die je maakt in de werksituatie
- beter weten waar je voor staat in je werk
- beter en met meer plezier en voldoening je vak uitoefenen
Voor wie is supervisie?
OPPH geeft supervisie in het kader van het (her)registratietraject tot GZ-psycholoog, Orthopedagoog Generalist BIG, basisorthopedagoog, schoolpsycholoog NIP, alsook voor de SKJ (her)registraties of in het kader van de NIP (her)registratie. Daarnaast wordt er supervisie gegeven aan andere professionals: ZZP-ers of werknemers in het bedrijfsleven. Er is zowel individuele als groepssupervisie mogelijk.
Hoe werkt supervisie?
De supervisie start met een kennismakingsgesprek. Daarin worden informatie en verwachtingen uitgewisseld. Na het kennismakingsgesprek geven zowel de supervisant als de supervisor aan of er een klik is en er verder gegaan kan worden met het traject. Supervisiesessies kunnen op de prakrijklocatie in Houten (provincie Utrecht) en/of online plaatsvinden.
Voor gedragswetenschappers
In het begin van de supervisie is er vooral veel aandacht voor de zelfreflectie met betrekking tot de werksituatie waarbij natuurlijk ook de persoonlijke aspecten die daarin meespelen aan de orde komen. Als casuïstiek verplicht is, bouwen we daar gaandeweg het traject meer ruimte voor in. De supervisant moet in staat zijn om zowel diagnostiek en behandeling te doen op de werkplek als het om het om een orthopedagogischopleidingstraject of casuïstiek in het kader van de SKJ (her)registratie gaat. Informatie over de supervisie-eisen is te vinden op de websites van NVO, NIP, BIG en SKJ.
In de eerste sessies stelt de supervisant in overleg de leerdoelen voor de supervisie vast. Tussendoor zijn er evaluaties. In de sessies maakt OPPH gebruik van diverse gespreksvormen en andere technieken zoals rollenspelen. Je moet rekening houden met voorbereidingstijd en verwerkingstijd voor/van iedere bijeenkomst, van iedere sessie moet je bijvoorbeeld een kort reflectieverslag schrijven. Best intensief dus, zeker naast alle andere dingen die ook moeten. Maar het kan ook heel veel opleveren met betrekking tot het pedagoog/psycholoog zijn en persoonlijk functioneren.
Voor het bedrijfsleven
Na de kennismaking en het besluit om samen het supervisietraject te doorlopen spreken we de doelen af waaraan we gaan werken, alsook het aantal te plannen sessies. Doelen kunnen te maken hebben met het persoonlijk functioneren op het werk, de eigen onzekerheden die tot uiting komen in de werksituatie, ruimte in durven nemen, communicatie, leidinggeven, omgaan met conflicten of niet prettige werkomstandigheden en de invloed van combinatie werk-privé op het werk. Met behulp van supervisie wordt duidelijker wat je wilt in het werk, hoe je dichter bij jezelf kan blijven en wat je kunt verwachten van jezelf en anderen. Dit om beter en met meer plezier te functioneren op het werk.
Praktisch
Vergoeding
Tegenwoordig zijn er vaak mogelijkheden om supervisie door de werkgever te laten vergoeden, bijvoorbeeld uit een opleidingsbudget of een ontwikkelingsbudget. Verder is het natuurlijk altijd mogelijk om zelf voor een coaching traject te betalen (privé of als ZZP-er), als investering in jezelf.
Voor meer informatie over vergoedingen en tarieven, klik hier.
Supervisie locatie
De supervisiebijeenkomsten kunnen op de praktijk in Houten (provincie Utrecht) plaatsvinden. Deze is gesitueerd op 5 minuten loopafstand van NS station Houten Castellum en op ongeveer 7 minuten rijden van de A27. Online supervisie of een hybride vorm van online en op de praktijk locatie behoort ook tot de mogelijkheden.
Voor contactinformatie en aanmelden, klik hier.